Forgalmazott termékeinkről

Aki már valamennyire ismeri cégünket, tudja, hogy a KimSoft ’99 Kft. fő profilja a szoftver-kereskedelem. Weblapunkon is látható, hogy mennyire széles választékkal rendelkezünk ezen a téren. Ezzel a leírással azoknak szeretnénk segíteni, akik nehezen igazodnak el a különböző kategóriák útvesztőiben, a forgalmazott termékek „jogi” besorolásában.

Szoftverek csoportosítása „kiszerelés” szerint

Ha valaki a 90-es évek elején vásárolt egy jogtiszta szoftvert, akkor kapott egy szép díszdobozba csomagolt terméket a telepítéshez szükséges „floppy”-kkal és nyomtatott dokumentációval. Ez a forgalmazási mód bizony már a múlté. Jelenleg is vannak ún. dobozos szoftverek, de ezek zömében már nincs nyomtatott dokumentáció, csak egy telepítő CD vagy DVD. Ráadásul az utóbbi években egyre nagyobb teret hódítanak az ún. letölthető, elektronikus úton szállított alkalmazások.

 1. Dobozos szoftverek – Mint már említettük, ez a hagyományos kiszerelési mód. Általában egy doboz egy felhasználói jogot tartalmaz. Az ettől eltérő licence számot a dobozon feltüntetik. A dobozban szinte mindig található valamilyen telepítő média, de nyomtatott dokumentációt már csak a termékek kis hányadában találunk. A kiszerelési mód előnye a „kézzelfoghatóság”, hátránya az esetlegesen felmerülő szállítási költség, ami egy magas értékű Adobe dobozos szoftver esetén akár 10 000 Ft-os nagyságrendű is lehet.
  Érdemes tudni, hogy az utóbbi években már ezeket a termékeket is aktiválni kell, általában az Interneten keresztül. Az aktiválások megengedett számát (általában 1-3) a gyártói licence szerződés tartalmazza, ezért érdemes ezt az elfogadás előtt figyelmesen elolvasni, és esetleg kimásolni egy fájlban. Ezek a szoftverek, ha a licence másképp nem rendelkezik, általában (pl. gépcsere esetén) áttelepíthetők másik számítógépre.
 2. OEM és MS PKC termékek – Ezek kiszerelésükben hasonlítanak a korábban említett „dobozos” szoftverekhez azzal a jelentős eltéréssel, hogy aktiválásuk után jogilag „összenőnek” a számítógéppel (általában az alaplappal). Ez azt jelenti, hogy a számítógép elromlása (alaplap cseréje) esetén nem telepíthetők újra, a gyártó nem engedélyez új aktiválást. Ez alól vannak ritka kivételek (pl. az alaplap garanciális idő belüli meghibásodása). A Microsoft Office PKC verziója esetén a csomag nem tartalmaz telepítő kitet. Ezzel vagy a számítógépre már előtelepített Office programot tudjuk aktiválni, vagy le kell töltenünk a szoftvert egy megadott webhelyről.
 3. Letölthető, elektronikus szoftver licencek – Az utóbbi években már túlnyomórészt ebben a formában szállítjuk a szoftvereket. Mit kell ezekről tudni?
  • Ezek már általában a megrendelés során megadott névre regisztráltan érkeznek. Ha Önök webáruházunkban ilyen terméket rendelnek, akkor egy plusz adatlapot is ki kell tölteni a termék regisztrációs adatival. (Ez megegyezhet a saját „fiókadatainkkal”, de regisztrálhatunk más nevére is.)
  • Nincs szállítási költség. (Előreutalásos fizetés esetén.)
  • Nagyon gyors szállítás – Ezeket a szoftvereket általában számlánk kiegyenlítését követő 1-3 munkanapon belül már használni is tudják.
  • Szinte minden esetben van ún. trial vagy kipróbálható verziója a szoftvernek, amivel le tudjuk tesztelni, hogy megfelelően működik-e a termék a tervezett használati szoftver és hardver viszonyok között. Ezzel a lehetőséggel élni is kell, mert az esetek többségében nincs visszaszállítási lehetőségünk a gyártó felé.
  • Ezekhez a termékekhez magyar nyelvű jogtisztaságot igazoló tanúsítványt adunk, ami természetesen nem helyettesíti a gyártótól kapott licence azonosítót és az esetleges letöltési linket.
  • Nagyobb felhasználó számnál a gyártók jelentős kedvezményeket adhatnak, és ez a sok licence egy központi „acconunt”-ból menedzselhető.

Nonprofit oktatási intézmények kedvezményei

Külön kell foglalkozni azokkal a szoftverekkel, amiket nem kereskedelmi céllal rendelnek az ún. nonprofit oktatási intézmények. Sajnos ebbe a kategóriába gyártónként más és más intézmények sorolhatók be. Ráadásul vannak olyan gyártók, akik nem adnak „oktatási” kedvezményt. Nézzük mit kell ezekről tudnunk.

 1. Alapvető feltétel, hogy a végfelhasználó nem üzleti célú, ún. nonprofit intézmény, alapítvány legyen. (Ettől függetlenül mi a számlát ki tudjuk állítani az intézményt üzemeltető (pl. önkormányzat) részére.
 2. Szinte mindig kritérium az oktatási tevékenység igazolása valamilyen módon.(Ha az intézmény nevéből nem határozható meg, akkor a legjobb egy angol nyelvű honlap, de gyakran elég egy angol nyelvű hivatalos nyilatkozat is.)
 3. Az oktatási kedvezménnyel vásárolt szoftver licencek általában jóval olcsóbbak a kereskedelmi célúaknál. Minden ilyen termék nem szerepel az „EDU” árlistánkban, így érdemes az oktatási intézményeknek szinte minden esetben árajánlatot kérniük.
 4. A vásárolt terméket nem lehet üzleti céllal használni. (Ez ellen bizonyos gyártók az „output” bizonyos korlátozásával védekeznek. Pl. a SmartDraw oktatási verziója „vízjelet” is nyomtat a készített rajzra.)

Szakkönyvek

A magyar kiadók választékán kívül angol nyelvű Microsoft Press-es könyveket forgalmazunk, amelyekből nem rendelkezünk raktárkészlettel, így ezeket csak leegyeztetett megrendelésre tudjuk szállítani.

Számítógépes hardver eszközök

Kiterjedt disztribútori (nagykereskedelmi) kapcsolatainknak köszönhetően számos hordozható számítógépet és egyéb hardver eszközt tudunk rövid határidővel szállítani. Ezek közül kiemelnénk a következőket:

-          Samsung notebookok

-          Asus notebookok

-          Dell notebookok

-          Toshiba notebookok

-          HP eszközök (notebookok, nyomtatók stb.)

-          Wacom digitalizáló táblák

Ezen a téren webáruházunk csak egy szűkített listát tartalmaz. Ha Ön nem találja a keresett terméket, márkát választékunkban, kérjük töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat.